Höyrytystä ja taivutusta

Eilen meillä oli puisen käsijohteen taivutustalkoot! Aamulla alkoi seitsemältä puun höyrytys – kaasulla toimivalla höyrykoneella. Esa oli tehnyt ilmastointiputkesta ja soluvuovista putken, johon puut laitettiin hyörystymään. Puun sisälämpötila piti nousta sataan asteeseen. Peräkärryyn tehtiin muotit, joihin kuumat puut taivutettiin ja naulattiin kiinni apumuottien avulla. Taivutus piti tapahtua ripeällä mutta rauhallisella yhteistyöllä. Ensimmäinen puu halkesi hieman oksakohdan takia, mutta seuraavat menivät jo hyvin. Kylmän sään takia muottia piti kastella kuumalla vedellä ettei se veisi taivutetusta puusta lämpöä. Yksi käsijohde taivutettiin sisällä suoraan paikalleen. Esa oli tehnyt valmiiksi muotit jokaiseen askelmaan, johon puu kiristettiin paikalleen ja asetettiin kiilat. Hienoa oli katsoa sivusta kun homma sujui loistavasti. Monta miestä rivissä! Nyt on kaarevien portaiden käsijohteet taivutettu! Nyt ne pitää vielä hioa muotoonsa ja tietysti laittaa kiinni kaiteisiin. Kohta meillä on valmiit portaat! Ja sitten päästään muuttamaan! Ehkä jo ensi viikolla…! 🙂 Kiitos kaikille talkoo avusta! Ilman teitä työtä ei oltaisiin voitu tehdä! Kiitos Ukki, Mikko, Markus, Marko ja Suutari.

KommentoiKommentit

  1. 8.58 23.09.2012

    Voi vitsi mikä homma tuossa on ollut! 😀 Onneksi on hienoja apukäsiä ollut tarpeeksi paikalla. Toivottavasti loppusilaus sujuu vauhdilla ja pääsette vihdoinkin muuttamaan.
    Mukavaa sunnuntaita, täällä on satanut vettä yöstä asti.

  2. 19.28 24.09.2012

    Hei Eeva! Juu ja jännää oli! 🙂 Onneksi kaikki sujui hyvin. Niin se vaan on että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Kuukausi vaunussa asumista takana – kyllä sitä pikkuhiljaa tekisi mieli jo asumaankin! 🙂

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi