DIY Pitsikruunut

Hei piiiitkästä aikaa!

Täällä ollaan palattu Espanjan auringon alta ja napattu kiinni arjesta. Taas pyörivät työt ja päiväkoti rumbat.

Jottei arki kävisi liian tylsäksi on viikonlopuksi tiedossa pelkkää juhlaa.

Eilen meillä vietettiin lasten juhlia (siitä lisää myöhemmin) ja tänään isänpäivää! Onnea kaikille isille! ♥

Lasten juhliin valmistauduin tekemällä pikku prinsseille ja prinsessoille kruunuja…

Lapsia meillä oli juhlissa tusinan verran – tyttöjä enemmistö! Otin lapsista ennakkoon jo päänympärysmitat jotta jokainen löytäisi sopivan kokoisen kruunun päähänsä. Ikähaarukka lapsilla oli 1-13 vuotta, joten arvaatte varmaan että mitat vaihtelivat paljon n. 49cm-56cm.

Ajattelin pieniä tiaroita tyttöjen kruunuiksi ja isompia pojille – mutta näyttikin siltä että suurin osa pitivät isoista kruunuista. Jopa aikuiset! (:

Pienet tiarat kiinnitettiin hiuksiin piilopinneillä, mutta ne olisi voinut liimata vaikka pantaan. Jos olisi ehtinyt kehitellä asiaa pidemmälle…

Kruunuja kuvasin keittiön lasivitriinissäni, jossa oli sopivasti valoa ja lasikulhoja somisteeksi.

Tarkoituksena oli spray maalata pitsit erivärisillä maaleilla, mutta löysinkin aika mahtavat valikoimat erilaisia ja erivärisiä pitsejä Eurokankaasta. Osa pitseistä oli joustavia, joka aiheutti vähän hankaluutta tekovaiheessa. Eli pari kruunua meni piloille kuivuessaan, koska olin vahingossa venyttänyt niitä liikaa tekovaiheessa, joten kuivuessaan niistä oli aika kiemuraisia.

Tiarat olen tehnyt 1,5 litran tyhjään limsapulloon ja kruunut muovikulhoihin ja ämpäriin.

Lopuksi kruunuja tuli tehtyä vähän yli tarpeidenkin! Se oli niin kivaa puuhaa! Lapset ja aikuisetkin saivat viedä ne juhlista mukaansa koteihinsa.

Tässä nopea ohje pitsikruunujen tekemiseen.

1. Tarvitset siis erilaisia ja erivärisiä pitsejä, joita myydään kangaskaupoissa ihan metritavarana (tai alennuslaareissa jämäpätkinä). 2. Askartelukaupasta tarvitset tekstiilikovettajaa – itse käytin KIRKASTA!  3. Kotoa löytyy varmasti pulloja, kulhoja ja ämpäreitä joiden ympärille pitsit kovetetaan. 4. Sekä lisäksi erilaisia hileitä, timantteja tai muita koristeita halutessasi.

HUOM! Powertex ottaa kiinni kaikkeen muuhun paitsi muoviin! Eli älä käytä lasiastioita tai metallisia kulhoja, silloin et saa kruunua irti!

1. Leikkaa pitsistä oikean mittainen pätkä.

2. Kastele se veden alla ja purista liiat vedet pois.

3. Upota kasteltu pitsi tekstiilikovettajaan (jokin erillinen kulho) ja purista siitä ylimääräiset aineet pois.

4. Asettele pitsi joko pullon ymärille (leikkaa saksilla pohja pois että saa pujotettua tiaran pois kuivuttua) tai sopivan muovikulhon ympärille.

5. Tarkista että pitsi on suorassa.

6. Ripottele pinnalle hileitä heti märkänä, että jäävät kiinni pitsiin. Anna kuivua muutama tunti tai seuraavaan päivään.

7. Seuraavana päivänä voi käsitellä pitsin vielä uudelleen kovettajalla (sudilla maalaten), jotta kruunusta tulee tarpeeksi kova ja tukeva.

8. Anna kuivua taas mielellään yön yli.

9. Irrota kruunu kulhosta varovasti.

Osan kruunuista kiinnitin kovettajalla kiinni ja osan nitojalla. Omien lasten päänympärys vastasi hyvin vamista kulhoa, joka löytyi keittiön kaapistani. Ne kruunut jotka tein isoon ämpäriin (pään ympärys esimerkiksi 56cm) jouduin tietenkin nitomaan kiinni. Kruunuja voi vaikka leikata saksilla vielä kuivumisen jälkeenkin, mutta itse mittasin sopivat pituudet jo valmiiksi. Soirot oli helppo saada ämpäristä irti.

Sellainen vinkki tuli vielä mieleen että kruunuja kannattaa suojella kastumiselta, muuten menettävät muotonsa. Muutenkin niitä tulee säilyttää tasaisella alustalla että pysyvät nätisti muodossansa. Jos jostain syystä alkavat taipumaan johonkin suuntaan, voi niitä vielä muotoilla takaisin muotoonsa käsissä pyörittämällä tai laittamalla hetkeksi kulhon ympärille. Muutamassa minuutissa ovat taas entisellään!

Ja niitä timantteja voi kiinnittää sitten valmiiseen kruunuun vaikka kuumaliimapistoolilla…

Toivottavasti saitte seikkaperäisestä ohjeestani jotain selvää!

Tässä kuva vielä eiliseltä. Prinsessoista ja heidän kruunuistansa! ♥

Terveisin

Sanna

Avainsanat: , , ,

KommentoiKommentit

 1. 21.11 18.11.2013

  Nämä oli kyllä aivan mahtavia! Meidän tyttökin piti niin kiltisti tälläistä päässään 🙂 Ja minäkin pidin! 😉

 2. 15.03 20.11.2013

  Hei Taru! Pienellä vaivalla suuri ilo! 🙂 Olisipa itselläkin ollut tuollaisia pienenä! 🙂 Pitsiä jäi sen verran yli että siitä voi askarrella jotain lapsille! 🙂

 3. 6.20 11.12.2013

  Kiitos ohjeesta, nämä oli ihania! Teen ihan varmasti seuraaviin prinsessajuhliin.

 4. 11.06 11.12.2013

  Ole hyvä Mansardikatonalla! 🙂 Ovat kyllä kivoja! Meillä jaksaa lapset vieläkin leikkiä niillä! Joka päivä!! Vaikka juhlistakin on jo aikaa! Se on tuota prinsessaikää!! Koskakohan menee ohi?! 😉 Ja oli muuten helppo ja kiva tehdäkin! Ei turhan pientä näpertelyä! 🙂 suosittelen!

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi